„Az általános orvosi kar elvégzését követően 1989-ben előbb szülész-nőgyógyász, majd négy évvel később endokrinológiai szakképesítést szereztem. A nőgyógyászat szorosan összefügg az endokrinológiával, ez utóbbi azonban egy jóval szélesebb területet fed le, és másfajta hozzáállást igényel a páciensekhez: nőgyógyászként sokkal inkább instruálom a hölgyeket – például egy meddőségi kezelés során, kijelölve, hogy a terápia előrehaladtával mi lesz a következő lépés – endokrinológusként viszont inkább elemző módon állok hozzá, és elsőként mindig a maga összetettségében vizsgálom a hozzám jelentkező hölgy problémájának hormonális okait” – mondja dr. Balogh Illés, aki több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik mind a nőgyógyászat, mind az endokrinológia – az emberi hormonrendszer működésével kapcsolatos betegségek kezelése – területén.

A leggyakrabban pajzsmirigyproblémákat, agyalapi mirigy eredetű betegségeket, illetve meddőséggel küzdő párokat kezelő orvos minden esetben komplex szemlélettel áll a kezelendő problémához, ami a legtöbb esetben előbb vagy utóbb a kezelés sikeréhez vezet. Egyetlen példát kiemelve: az évek óta meddőségben szenvedő hölgypácienseknél – a meddőség diagnosztizálását követő kezelés megkezdése után – átlagosan mindössze néhány hónapot szokott igénybe venni az az időszak, amíg létrejön a régóta várt terhesség.

„Nőgyógyászként – ahogyan csaknem mindenki ezen a pályán – hosszabb időn keresztül szülészettel foglalkoztam. Ebben az időszakban volt alkalmam megtanulni, hogy gyorsan reagáljak a dolgokra: ha az éjszaka közepén megérkezik egy mentőautó egy szülés előtt álló hölggyel, akkor nincsen idő ébredezni, azonnal el kell látni a kismamát. Ezt a fajta életmódot a fiatal szervezet még jól bírja, a nőgyógyász életpálya második felében viszont már nem a szülészetre, hanem inkább a nőgyógyászatra szokott koncentrálni a kollégák többsége. Én magam is így tettem, azzal a különbséggel, hogy mivel az endokrinológia is vonzott, 1993-ban ezen a területen is megszereztem a betegek gyógyításához szükséges szakképesítést” – emlékszik vissza Balogh Illés.

„A gyógyult betegek arca adja meg a visszajelzést” – interjú Dr. Balogh Illéssel a Lánchíd rádió Kettesben című műsorában

Hajhullás, intim problémák, meddőség – endokrinológiai és nőgyógyászati problémák A-tól Z-ig – Interjú Dr. Balogh Illéssel a Jazzy rádió Jazzy Randevú című műsorában

Milyen problémák alakulhatnak ki a szülést követően és miben tudok Önnek segíteni?

A spontán hüvelyi szülést követően rendkívüli mértékben megnyúlik a gátizomzat. Ennek helyreállítása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy később kialakul-e a hüvelyen belül tapasztalható hólyagsérv vagy végbélsérv. Ezek azért jelenthetnek problémát, mert idővel mindkét állapot – például köhögésre, illetve tüsszentésre bekövetkező – vizeletcsepegéshez, orvosi szóval stressz inkontinenciához vezethet. Növelheti a gátizomzat renyheségének esélyeit, ha a szoptatás időszaka alatt elmarad az egyébként javasolt hüvelytorna – a gátizomzat ekkor nem áll helyre olyan mértékben, amennyire az szükséges lenne.

„A fenti problémára léteznek ugyan különféle műtéti megoldások, ezeknek azonban több hátránya is van: több napos kórházi bennfekvéssel, katéterezéssel és utólagos varratszedéssel járnak, amelyek mind elkerülhetőek az általam 2015 tavaszán Ljubjanában, majd később Milánóban elsajátított módszerrel. Egy teljesen újszerű és igen hatékony lézeres kezelésről van szó, amelynek segítségével vérzésmentesen és a fájdalomcsillapítás szükségessége nélkül kezelem az imént említett stressz inkontinenciát, sőt nemcsak ezt, hanem a szülést követően időnként ugyancsak kialakuló méhsüllyedést és hüvelytágasságot is. A lézer segítségével végzett kezeléseim eddigi tapasztalatai – hölgypácienseim visszajelzései alapján – rendkívül pozitívak, így az Istenhegyi Klinika keretein belül működő Intimklinikán ezt a módszert szeretném minél szélesebb körben alkalmazni a közeljövőben.”

Szakavatott segítség az egyéb nőgyógyászati problémák kezelésében is

„A lézeres kezelések mellett természetesen nőgyógyászként is praktizálok továbbra is, így a hölgyeket érintő egyéb problémák diagnosztizálásában és kezelésében is bármikor segítek a hozzám fordulóknak” – teszi hozzá a szakember. Ide tartozik a méhnyakrákszűrés – amelynek a citológiai vizsgálat mellett a betegséget okozó humán papillómavírus (HPV) kimutatása is a szerves részét képezi –, továbbá az emlő tapintásos, illetve az emlő és a petefészkek ultrahangos vizsgálata, az egyéb ultrahangos vizsgálatok – a méh, a petevezetékek, a húgyhólyag és a vesék állapotának vizsgálata –, valamint a nemi úton terjedő betegségek szűrése és kezeltetése, és az ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak okának minél hamarabb történő felderítése.

Bejelentkezés és további információk a rendelésről:

A kezelések és az azt megelőző szakorvosi konzultáció az Istenhegyi Magánklinikán (1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B.) zajlanak. A bejelentkezéshez telefonos időpont-egyeztetés szükséges: kérjük keressen bennünket elérhetőségeink egyikén!