A Cosmopolitan Magazin 2019 októberi számában az intim szépészeti kezelésekről jelent meg összefoglaló cikk, ennek kapcsán kereste meg a magazin újságírónője meg klinikánk intimlézer specialistáját, Dr Balogh Illést.

Itthon becslések vagy adatok szerint ennyien vállalkoznak intim szépészeti kezelésekre? Más testtájakhoz/archoz viszonyítva például mekkora szegmens ez?

Az intim terület belső részeit érintő kezeléseket nőgyógyászok végzik. Nem nagyon készül statisztika a kezelések számáról, vagy arról, hogy milyen arányban melyik panasz alapján került sor a kezelésre. Azt viszont lehet tudni, hogy a nagyobb városokban mindenhol hozzáférhető a kezelés, Budapesten tucatszámra.

Arra nincs rálátásom, hogy a lézeres kezelésekre más területen milyen növekedése/keresettsége van, ahhoz tudok viszonyítani, hogy saját pácienturámban ennek a kezelésnek a legdimanikusabban növekvő a sikere, amit jól mutat, hogy már megduplázódott az elmúlt két évben kezelt pácienseim száma, akik a fájdalommentes intim lézer után érdeklődtek. A kezelések számának dimanikus növekedése annak köszönhető, hogy sikeresek és ezáltal a páciensek bátran ajánlják, így gyakorta környezetükből jönnek új kezeltjeim. A sikeresség miatt, ha ajánlásra érkezik valaki, könnyebben rászánja az adott összeget, hiszen hiteles forrásból értesülve magabiztosan vág bele a kezelésbe.

Milyen kezelések elérhetőek? (Egy amerikai cikkben például említik, hogy külföldön már pár éve létezik vagina facial kezelés, vagy oxigénes kezelés intim tájékra, de itthon csak a lézerről olvastam)

A szakmai célú kezeléseket alapvetően kétféle lézerrel lehet kivitelezni. Az Erbium-Yag lézerrel, és a CO2 lézerrel. Mindkét kezelési mód hatásos, de a CO2 lézeres kezelésnek nagyobb hagyománya van főleg a szépészeti kezelések között.

Itthon még inkább egészségügyi problémák miatt kérik ezeket az intim kezeléseket, pl a lézert, vagy szépészeti okok is egyre gyakoribbak?

Mire való, mit lehet kezelni a lézerrel? Gyakoriság szerint csökkenő sorrendben.

  • Stressz inkontinencia,
  • Hüvelytágasság, levegő, fürdővíz bejutása a hüvelybe,
  • Hüvelyfal sorvadás, hüvely szárazság és égő érzés, szexuális diszfunkció,
  • Szeméremtest fokozott pigmentációja.

Sok esetben főképp egészségügyi okokból keresnek fel, ám a páciens probléma mellett az előnyös esztétikai hatások megjelennek, amit a páciensek nagyra értékelnek. A kezelés olyannyira komplex, hogy az összes problémát egyszerre kezeli, mind egészségügyi, mind pedig esztétikai szempontból.

Fájdalmas a lézeres kezelés? Lehetnek mellékhatásai?

A kezelés során egy henger alakú eszköz kerül a hüvelybe, amelynek a végén 45 fokba állított tükör vetíti a lézersugarat a megfelelő helyre. A henger a vastagsága miatt néhány esetben feszítő érzést okozhat idősebb betegeken. A lézer sugár áthatol a hüvelyhámon, ott nem nyelődik el, ezért fájdalmat nem okoz. A mélyebb rétegben, a kollagén nyeli el a sugár energiáját.

A kezelést követően ritkán, 2-3 napig tartó néhány csepp vér megjelenhet. A kezelést követően 1 hétig a kád-, vagy medence fürdő használata, valamint a szexuális hüvelyi együttlét nem javasolt.

Hogyan zajlik pontosan, és utána igényel-e utókezelést, óvintézkedéseket?

Az orvos egy olyan hengert vezet a hüvely kezelendő területére, amelyben egy 45 fokban rögzített tükör vetíti a lézersugarat merőlegesen a célra. A lézersugár sok nagyon vékony sugárra van bontva, egyszerre több, apró ponton hatol be a mélyebb rétegbe. A hengert forgatva a hüvely teljes felszíne kezelhető. A kezelést 1 cm-ként körbe forgatva ismételjük. A kollagén elnyeli a lézersugarat, és felmelegszik az energiától. Ez a hőhatás váltja ki a szervezet reakcióját. A kezelt területen új kötőszöveti sejtek jelennek meg és kollagént termelnek.

Mennyibe kerül a kezelés?

Az ár függ a szükséges kezelések számától. A szövetek állapota határozza meg, hogy hány kezelés tud megfelelő eredményt hozni. Idősebb korban az elő kezelés még nem teljes energiával történik, így biztosan eggyel több kezelés szükséges. Az orvos az első konzultáció során megvizsgálja a szövetek állapotát. Hüvelyi ultrahang vizsgálatot végez. Felméri a szövet vastagságát, kollagén tartalmást (echogenitasat), és meghatározza a szükséges kezelések számát.