A hüvelybemenet viszketése általában könnyen gyógyítható, banális tünet, melynek hátterében általában a hüvely normál flórájának felborulása, gombák megtelepedése áll. Gyakori visszatérése esetén érdemes valamilyen hajlamosító tényezőt keresni: leggyakrabban a szénhidrát anyagcsere zavarát találjuk.

Teljesen más a tünet jelentősége, ha a viszketés kínzóvá válik, a szokásos kezelés hatására nem csökken lényegesen. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban változókorban jelentkezik. Hátterében gyakran igazolódik autoimmun eredet, de lényege az ösztrogénszint csökkenésével párhuzamosan a külső nemi szervek hámjának elvékonyodása.  A hám sérülékennyé válik, a vakarózás hatására hámsérülések, fekélyek alakulhatnak ki. A viszketés jellemzően rosszabb az éjszakai órákban. Előrehaladott állapotban összenövések alakulnak ki, a csikló felett a bőr összetapad, a hüvelybemenetben hegesedések jöhetnek létre. Az együttlétek fájdalmassá, majd lehetetlenné válnak. Ha az összenövések érintik a húgycsőnyílás környékét, megváltozik a vizeletsugár, vizelési nehézség jelentkezhet.

Fekélyes elváltozás esetén kötelező a szövettani anyagvétel és vizsgálat rosszindulatú elváltozás kizárására.

Krónikus, hosszan fennálló állapotról van szó, sajnos jelenleg teljes gyógyulást nem tudunk ígérni, a kezelés lényege a tünetek enyhítése, az életminőség, a szexuális élet javítása. A kezelésre adott készítmények hatása egyénenként eltérhet: még a kifejezetten erős szteroid készítmények sem hatásosak minden esetben. Emiatt a kezelés optimális módját orvosával együtt, közösen választják majd ki.

A kezelésben alkalmazott módszerek

Helyileg ösztrogén készítmény

A változókorban csökkenő ösztrogénszint pótlását szolgálja. Javítja a hám felületi rétegének állapotát, sérülékenységét csökkenti, de a hám teljes vastagságát nem befolyásolja. Enyhe esetekben, illetve kiegészítő kezelésként használjuk. Sajnos nem alkalmas a viszketés megszüntetésére.

Helyileg szteroid készítmények

A lichen kezelésében általában szükség van az erős szteroid készítmények helyi alkalmazására. A krémek helyi gyulladáscsökkentő és immunválaszt módosító hatása segít a tünetek csökkentésében. Jellemzően ezek a készítmények alkalmasak a kínzó viszketés csillapítására is. A páciensek 60-90%-ban van kielégítő hatásuk, de sajnos ezekben az esetekben is számítani kell a tünetek újbóli jelentkezésére. Mindenképpen elhúzódó (több hónapig tartó) kezelésre kell számítani, a pontos tervet egyénre szabva határozza meg orvosa. Sajnos sokan nem tolerálják a tartós kezelést, amit a kiújulás valószínűségét növeli.

Lézerkezelés

Az elmúlt években számos nőgyógyászati kórkép kezelésében értek el kedvező eredményeket a lézer alkalmazásával. Mivel kiemelkedően meggyőző hatása volt a non-ablatív lézerkezelésnek a változókori hüvelyszárazság megszüntetésében, logikus lépésnek tűnt alkalmazása a lichen kezelésében, ahol az ösztrogénszint csökkenése szintén szereppel bír. Kedvező kezdeti tapasztalatok után a közelmúltban jelent meg egy randomizált tanulmány a Neodymium lézer alkalmazásáról lichen sclerosus kapcsán. A csak szteroid készítménnyel kezelt betegekkel összehasonlítva a lézerrel kezelt páciensek a kezelést jobban tolerálták, tüneteik (viszketés, égő érzés, fájdalom) kifejezettebben csökkentek. A különbség még a kezelés után 6 hónappal is kimutatható volt. A lézerkezelés sem nyújt teljes gyógyulást, de egy kevesebb mellékhatással bíró, eredményesebb alternatívát jelenthet a lichen kezelésében, gondozásában. A nőgyógyászati Neodymium lézerkezelés néhány központban már hazánkban is elérhető.

Rendszeres ellenőrzés

A legjobb kezelés beállítására, a javulás nyomon követésére kezdetben havonta, majd 2-3 havonta szükséges ellenőrzésen megjelenni. A rendszeres kontrollvizsgálat a kezelésre jól reagáló esetekben is szükséges, újra jelentkező tünetek esetén pedig soron kívül keresse fel orvosát!

A lichen sclerosus krónikus állapot, melynek gondozása mind az orvos, mind a páciens részéről odafigyelést, türelmet igényel.

Írta: Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász, lézerspecialista
Forrás: Intima.hu