A hüvelyszárazság sok nő mindennapjait megkeseríti például a szoptatási időszakban vagy a változókorban, de különböző betegségek tüneteként, illetve gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat. Fennállása nemcsak a szexuális együttléteket teheti fájdalmassá, hanem hosszú távon állandósult fertőzéseket, gyulladásokat és egyéb kóros tüneteket is okozhat.

Tünetek

A hüvely nyálkahártyájának szárazsága különböző tüneteket okozhat: kellemetlen diszkomfortérzést, irritációt, kipirosodást, fájdalmat, illetve gyakori hüvelyi fertőzéseket. Előfordulhat következtében sürgető vizelési ingerrel jelentkező inkontinencia, illetve fájdalmas vizeléssel járó húgyúti gyulladás is. A szexuális aktus fájdalmassá válik, a hüvely berepedezhet, az ezekből származó sérülések pedig további fertőződéseket okozhatnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hüvelyszárazság nem összekeverendő azzal, amikor szexuális aktus során a hüvely nem nedvesedik megfelelőképpen, ugyanis azért nem a nyálkahártya, hanem a Bartholin-mirigyek működése a felelős.

Minden nőt érinthet

A hüvelyszárazság bármely életszakaszban megjelenhet. Az egyik legjellemzőbb időszak a 10-15 évig elhúzódó menopauza, amely már jóval a beállta előtt okozhat panaszokat, a csökkenő ösztrogénhormon következtében. Életkorral a hüvelyfal elvékonyodik, veszít nedvességtartalmából, amely gyakran viszkető, égető érzéssel jár együtt.

A hüvely izomzatának meggyengülése nem csak a szexuális élet megromlását eredményezheti, de következtében olyan betegségek is kialakulhatnak, mint a méhsüllyedés, a hólyagsérv, illetve az inkontinencia.

Szoptatás során a prolaktinhormon emelkedése okozhat hüvelyszárazságot, de előfordulhat gyógyszerek (pl. egyes fogamzásgátlók, antihisztaminok, antibiotikumok) hatására, párkapcsolati vagy pszichés problémák, műtétek, nőgyógyászati betegségek (pl. endometriózis), illetve nem megfelelő tisztálkodó szerek és egyéb irritáló anyagok használata következtében is.

Gyógyszeres és tüneti kezelések

A hüvelyszárazság kezelésére a gyógyszertárakban különböző síkosító szerek, krémek és kúpok közül lehet válogatni, amelyek azonnali segítséget jelenthetnek a kínzó tünetekre. Ezek a készítmények erősítik a szövetek szerkezetét és tápanyagellátást, valamint serkentik a szövetek regenerálódását. Sokszor azonban csak tüneti megoldásként alkalmazhatóak, azaz a kiváltó okot nem szüntetik meg. Egyes esetekben az ösztrogénpótlás jelenthet megoldást, amely szedhető szájon át vagy alkalmazható helyileg is. A helyileg ható gyűrűt, krémet vagy tablettát a hüvelybe kell felhelyezni, így közvetlenül a szövetekbe bocsátanak ki ösztrogént.

Lézeres hüvelyszárazság-kezelés

A lézerrel végzett hüvelyszárazság-kezelés fájdalommentes eljárás, melynek során a hüvelyfal visszanyeri eredeti anatómiáját, működését, és ezáltal újra rugalmassá válik. A szén-dioxid lézersugarak a hámszövet kihagyásával melegítik fel a hüvelycsatorna kötőszöveti rétegeit, amely serkenti a kollagénképződést és javítja a sejtközi állomány összetételét. Hatására a hüvelyfal megvastagszik, visszaáll a szövetek optimális vérellátása.

Már az első beavatkozás után megszűnnek a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei, a folyamatosan gyulladt állapot, berepedezettség, és érezhetően csökken – vagy akár teljesen el is múlik – a szexuális együttlétek alatt érzett fájdalom. A kezelés egyszerű, gyors, biztonságos és fájdalommentes, nem kellemetlenebb egy átlagos, rutin nőgyógyászati vizsgálatnál. Ambulánsan elvégezhető, nincs vágás, varrat, vérzés vagy hámsérülés, a kezelés után a páciens azonnal folytathatja mindennapi tevékenységét.

Forrás: Házipatika.com