Sokan nem tudják, hogy a vizelettartási zavarok és a süllyedéses panaszok kezelésére létezik műtétmentes megoldás, mely intézeti bennfekvés, vérzés és lábadozási idő nélkül segít a panaszokon. A változó korban jelentkező hüvelyszárazság megszüntetése is megoldható hormonális kezelés nélkül. Egy új generációs lézer (Er:Yag) megjelenése és a hüvelyi kezelőfejek kifejlesztése új lehetőséget teremtett több nőgyógyászati kórkép kezelésében is. Cikkünkben a fájdalommentes kezelés lehetőségeit ismerheti meg!

Kevesen gondolnák, de az intim problémák sok nő életét megkeserítik! Legyen szó stressz inkontinenciáról, húgycső zárgyűrű elégtelenségről, jó tudni, hogy nagyon nem mindegy, hogy ki és milyen technikával áll neki az intim problémák lézeres kezelésének.

Az Er:Yag lézer hullámhossza (2940nm) legideálisabb a hüvelyi nyálkahártya mellékhatás mentes kezelésére. Az Er:YAG lézersugár termikus hatása révén stimulálja a hüvelyfalban a kollagén újrarendeződését, új kollagén szintézisét. Alkalmazásával immár évek óta intézeti bennfekvés, érzéstelenítés, metszés és vérzés nélkül tudjuk kezelni a stressz inkontinenciát, a hüvelyi relaxációs tünetegyüttest, hormonmentes megoldás vált elérhetővé a változó korban jelentkező urogenitális szindróma kezelésére. Az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, lényegében mellékhatás mentes kezelési formáról van szó.  Megismerve az egyre szaporodó klinikai tanulmányok eredményeit, a SMOOTH® Er:Yag nőgyógyászati lézerkezelés elfoglalta helyét a terápiában, ugyanakkor újabb és újabb alkalmazási lehetőségek válnak ismertté.

A hüvelyi lézerkezelést leggyakrabban az inkontinens panaszok kezelésére alkalmazzuk, mi magunk a FOTONA SP Dynamis készülékét használjuk, az elmúlt év során ezzel értünk el meggyőző eredményeket.

Mi okozhatja az inkontinencia kellemetlen tüneteit?

A vizeletvesztés hátterében különböző kórokok állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyagalapot tartó kötőszövet lazulása, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, korábbi sebészeti beavatkozások. Hogy milyen típusú vizelettartási zavar áll a kellemetlen tünetek mögött, annak eldöntésében egy részletes anamnézis felvétel, inkontinencia kérdőív kitöltés, urodynámiás vizsgálat segíthet.

A lézerkezelés stressz inkontinencia, illetve kevert típusú inkontinencia stressz komponensének kezelésére alkalmas. Ilyenkor a páciens köhögéskor, tüsszentéskor, edzések, testmozgás során tapasztal vizeletcsorgást. Az akaratlan vizeletvesztés miatt lemond bizonyos tevékenységekről, betét viselésére kényszerül, életminősége romlik. Sajnos a tünetekről a nők többsége nem tesz említést, akár éveken keresztül elviseli a kellemetlen helyzetet, pedig van rá megoldás!

Kezelés vágás, vérzés és fájdalom nélkül

A lézerkezelés (IncontiLase®) speciális előkészületek nélkül, ambulanter elvégezhető terápiás eljárás enyhe és középsúlyos inkontinencia kezelésére. A kezelés vágás, vérzés és varrás nélkül történik, teljesen fájdalmatlan, érzéstelenítésre nincs szükség, a beavatkozás után a páciens azonnal folytathatja napi tevékenységét. A lézerkezelés hatására a kollagéntermelés fokozódása megerősíti a hüvely tartófunkcióját, megemeli a hólyagalapot, javítja a vizelettartási képességet, csökkenti, vagy megszünteti az inkontinenciát.

Több tízezer inkontinencia ellenes kezelés eredményei és klinikai tanulmányok alapján a SMOOTH® Er:YAG lézerkezelés hatásos és biztonságos, egyre több helyen épül be az inkontinencia kezelésébe. Elvégzését követően 4 hónappal korábban, enyhe és középsúlyos inkontinenciában szenvedő páciensek 95-97 százaléka számolt be érdemi javulásról, közel 70% teljes tünetmentességről.

Húgycső zárógyűrű elégtelenség kezelési lehetőségei

A FOTONA legújabb fejlesztése tovább javítja az elérhető eredményeket: az új intraurethralis kezelőfej alkalmazásával a húgycső belső zárógyűrű elégtelenség következményei gyógyíthatók. Az IntraLase kezelés során helyi érzéstelenítést követően egy fém hólyagkatéterhez hasonló fejjel kezeljük a húgycső belső felszínét. A SMOOTH® Er:YAG lézersugár hő által  közvetített hatására megváltozik a húgycső hámjának szerkezete: új kollagénrostok képződnek, a szövetek sejtközötti állománya felszaporodik, a hám vastagszik, vérellátása javul. Segítségével a vizelettartási panaszok még több formáját tudjuk sikerrel gyógyítani. Hatásosabban kezelhető a húgycső fokozott mobilitása, ami a húgycsövet körülvevő kötőszövet gyengeségének következménye. Az IntraLase kezelés önmagában is használható, de célszerűen az IncontiLase® kezelés kiegészítéseként alkalmazzuk a minél jobb eredmények elérésére

A FOTONA új generációs lézerkezelései műtét és érzéstelenítés nélkül, ambulanter elvégezhető non-invazív lehetőségekkel bővítették a nőgyógyászati terápiát. A SMOOTH® Er:Yag lézerkezelésnek eredményessége mellett számottevő mellékhatása nincs, a kezeléseket követően egy-két napig hüvelyi diszkomfortérzés, átmeneti ödéma jelentkezhet. A CO2 és a hagyományos Er:YAG lézernél időnként előforduló égési sérülések a korszerű, nem ablatív SMOOTH® Er:Yag készülékeknél a protokoll betartásával biztonsággal megelőzhetők.

Írta: Dr. Major Tamás, szülész-nőgyógyász, lézerspecialista
Forrás: Intima.hu

Felhasznált irodalom:

Gaspar A, Brandi H. Non-ablative  erbium YAG laser for the treatment of type III stress urinary incontinence (intrinsic sphincter deficiency). Lasers in Med Sci 2017; 32:685-691.

Pardo JI, Solá VR, Morales AA. Treatment of female stress urinary incontinence with Erbium-Yag laser in non ablative mode. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2016; 204: 1-4.

Hillary CJ, Osman N, Chapple C. Considerations in the modern management of stress urinary incontinence resulting from intrinsic sphincter deficiency. World J Urol 2015; 33: 1251-1256.Vizintin Z, Lukac M, Kazic M, Tettamanti M. Erbium laser in gynecology. Climacteric 2015;18S1:4-8.

Fistonic I, Stefica FG, Fistonic N. Minimally invasive laser procedure for early stages of stress urinary incontinence. Journal of LAHA 2012; 67-74.

Gambacciani M, Torelli MG, Martella L, et al. Rationele and design for the Vaginal Erbium Laser Academy Study (VELAS): an international multicenter observational study on genitourinary syndrome of menopause and stress urinary incontinence. Climacteric 2015;18S1:43-48.

Fistonic N, Fistonic I, Lukanovic, et al. First assessment of short-term efficacy of Er:YAG laser treatment on stress urinary incontinence in women: prospective cohort study. 2015;18S1:37-42.

Vizintin Z, Rivera M, Fistonic I, et al. Novel Minimally invasive VSP Er:Yag laser treatments in Gynecology. LAHA Journal of Laser and Health Academy 2012; 1:45-68.