Stressz inkontinenciának nevezzük azt az állapotot, amikor a has megfeszülésének hatására (hasprés, pl. köhögés, tüsszentés, stb. esetében) vizeletcsepegés történik. A stressz inkontinenciát az elsősorban szülés során kialakuló hólyagsérv ill. húgycsősérv okozza. Ehhez társulhat változókorban a hormonháztartás átalakulásának következtében kialakuló kötőszöveti sorvadás.
A stressz inkontinenciának három súlyossági fokozatát különböztetjük meg:
  • I-es stádiumban csak a erősebb hasprés esetén fordul elő akaratlan vizeletelcseppenés (köhögés, tüsszentés, erőlködés);
  • II-es stádiumban kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet;
  • III-as stádiumban erőlködés nélkül is előfordul vizeletcsepegés, folyás.
A bal oldali ábrán jól látható az az állapot, amikor ép a vizelettartás területe, amely egy külső és egy belső belső záróizomból és a kettő közti egyenes izomcsőből áll.
A jobb oldali ábrán látható, hogy stressz inkontinencia esetén a gyengén alátámasztott vizelettartási terület (megsüllyedt hónyagalap, megnyúlt izomcső és záróizmok) miatt a húgycső záródása tökéletlen, a hólyagot összenyomó hasprés mintegy kipréseli a vizeletet a gyengén záródó vizelettartási zónán keresztül.

A lézeres inkontinencia kezelés az enyhe (I. fokozatú) ill. a közepes (II. fokozatú) stressz inkontinencia esetén kitűnő eredménnyel használható, műtét és fájdalommentes beavatkozás.