A hüvely izomzatának meggyengülése nemcsak a szexuális élet megromlását eredményezheti, de következtében olyan betegségek is kialakulhatnak, mint a méhsüllyedés, a hólyagsérv, illetve az inkontinencia.

A meggyengült hüvelyfal veszélyei

Hüvelyi szülés után, valamint az életkorral – különösképpen a változókori ösztrogénszint csökkenésével – a hüvelyfal kitágul, a kötőszövet veszít rugalmasságából és jelentős mértékben elvékonyodhat. Erre az állapotra hívhatják fel a figyelmet a gyakori hüvelyfertőzések, szexuális problémák, valamint például az, ha kádban vagy strandon fürdést követően víz folyik a hüvelyből.

A hüvelyfal kitágulása miatt megnő a húgyhólyagsérv kialakulásának kockázata, amely többek közt inkontinenciát – azaz akaratlan vizeletcsepegést vagy elfolyást -, illetve hólyaghurutot okozhat, hiszen a betegség következtében a húgycső megtörik, a húgyhólyag pedig nem tud teljesen kiürülni, ezért a benne lévő pangó vizelet folyamatosan fertőződik. A méhsüllyedés szintén a gátizomzat gyengülésének következtében jöhet létre. A betegség tünetei közé tartozik az állandó nyomásérzet a kismedence tájékán, a kellemetlen, húzódó érzés, amely állva, járás közben fokozódik, a derékfájás, vagy súlyosabb esetben a kitapintható dudorodás a hüvelybemenet területén.

Gátizomtorna

Az intimtorna nemcsak a már meggyengült gátizom problémáinak kezelésre, de megelőzésre is alkalmas lehet. Fontos, hogy a megfelelő technikát szakember segítségével sajátítsuk el, hogy helyesen és célzottan végezhessük, hiszen a gyakorlatok minden esetben személyre szabottak.

Az oktatás két részből áll: az elméleti ismeretek során képet kapunk testünk intim részeinek felépítéséről, illetve azokról az életmódbeli szokásról, amelyek hatással vannak a medencefenék izmaira, majd megtanulhatjuk a speciális gátizom-tornagyakorlatokat. Tanfolyam után már egyénileg, napi szinten kell gyakorolni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő hatást.

Bár az intimtorna kétségtelenül segíthet karbantartani a hüvely izomzatát, sokszor nem jelent önmagában elegendő megoldást. Előfordulhat, hogy egy részletes kivizsgálást követően a szakorvos hüvelyplasztikát vagy lézeres hüvelyszűkítést javasol.

Hüvelyplasztika

A hagyományos módon végzett mellső vagy hátsó fali hüvelyplasztika során eltávolítják a hüvelyfal egy részét. Ez a beavatkozás hegképződéssel jár együtt, valamint kockázati tényezőként előfordulhat, hogy a páciens a műtét után érzéketlenebbé válhat bizonyos szexuális ingerekre. A lábadozási idő nagyjából 6 hét, néhány év múlva pedig fennáll a visszaesés lehetősége.

Lézeres hüvelyszűkítés

A lézerese hüvelyplasztika a hagyományos műtéttel szemben mindössze két-háromszor 20 percet vesz igénybe. A kezelés fájdalommentes, nincs vérzés, nincs hegképződés, nem igényel műtéti előkészületet, sem utókezelést. A terápia nemcsak a hüvely szűkítésére, hanem a stressz inkontinencia és a hüvelyszárazság kezelésére is alkalmas.

Az eljárás során a hüvelycsatorna teljes hosszában felmelegítik a lézersugarak egy-egy pillanatra a hámszövetek alatt elhelyezkedő kötőszöveti sejteket. A lézerfény stimulálja a kollagén újrarendeződését és újraképződését, ezzel jelentősen megerősítve a kötőszövetet. Az újonnan termelődő kollagén növeli a hüvelyfal vastagságát, rugalmasságát, ami a hüvely szűkítését eredményezi.

Az eredmény már a legelső kezelés után határozottan tapasztalható, így gyakorlatilag azonnal érezhető javulás érhető el például a páciens szexuális együttléteinek minőségében is. A lézeres hüvelyszűkítő kezelés nem kellemetlenebb, mint egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat, ráadásul a rendkívül rövid lábadozási idő alatt nincs szükség fájdalomcsillapítóra vagy antibiotikumkezelésre: a páciens azonnal folytathatja utána mindennapi tevékenységét.

Forrás: Házipatika.com