Természetes úton történő szülés hatására, valamint az életkor előrehaladtával gyakran jelentősen megváltozik a női intim területek külső megjelenése, ami rendkívül negatív befolyással lehet az érintett nők testképére és önbizalmára. Az orvosi lézeres eljárások ugyanakkor ma már gyors és hatékony megoldást kínálnak erre a problémára.

„Hüvelyi szülést követően megváltozik a hüvely állapota. A szövetek megnyúlnak, tágulnak és veszítenek rugalmasságukból. A szemérem és környéke ezzel egyidejűleg színében is változik, sötétebb tónusú lesz. Mindezen változások sok nőt zavarnak, akik ebben a helyzetben érthető, ha szeretnék visszanyerni a teherbeesés előtti állapotot. Komplex intimlézeres kezeléssel elérhető ez a cél” – mutatott rá dr. Balogh Illés nőgyógyász-endokrinológus.

Hozzátette, orvosi lézer segítségével – beállítási módtól függően – egyrészt javítható a hüvely belső szerkezete, ami a kötőszövet megújítását, megfiatalítását szolgálja, másrészt elérhető általuk külön a hámfelület is, ahol a sötétebb színárnyalatért felelős pigmentsejtek egy részének kiiktatásával lehet üdébb, fiatalosabb színt kölcsönözni az kezelt területnek. „A nemkívánatos változások az életkorral is felléphetnek, ezzel együtt jellemzően a terhesség utáni időszakban keresik a nők a fiatalító kezelést, elsősorban kombinált formában. Ha ugyanis kialakul a sötétebb tónus, akkor az ezért felelős folyamatok a hüvely belső szerkezetében is éreztetik hatásukat. Ilyenkor tehát teljes körű, külső-belső kezelést érdemes elvégezni” – fogalmazott a szakember.

Kisebb kisajkak lézerrel

Lézeres úton tehát javítható például a megereszkedett, megnyúlt és besötétült kisajkak rugalmassága és színárnyalata egyaránt. Emellett szükség esetén szintén hozzájárulhat a fiatalosabb megjelenés eléréséhez egy plasztikai sebészeti eljárás, a lézeres kisajak-kisebbítés. „Egyfelől esztétikai problémát jelent, ha a kis szeméremajkak túl nagyok, hiszen ez sok nőnek egyszerűen nem tetszik, zavarja őket. Másfelől a panasz megnehezítheti a szexuális együttléteket is, a túlzottan nagy kisajkak ugyanis közösülés során be tudnak sodródni a hüvelybe, fájdalmat kiváltva ezáltal, illetve nagymértékben rontva az aktus során elért örömérzetet” – mondta el dr. Szabó Szilárd plasztikai sebész.

Kitért rá, a kisajak-kisebbítés lefolytatható hagyományos sebészeti úton, amikor a többletet eltávolítják, majd összevarrják a sebet. Mindez elvégezhető azonban szike helyett szén-dioxid-lézerrel is, aminek fontos előnye, hogy ilyenkor a beavatkozás kevesebb vérzéssel jár, gyorsabb sebgyógyulást, regenerálódást tesz lehetővé, valamint magát a műtétet is rövidebb idő alatt el lehet végezni. „Természetesen, mint minden műtét esetében, itt is fennáll a szövődmények lehetősége, habár egyáltalán nem jellemző, hogy bármilyen komolyabb következménye lenne a beavatkozásnak. Ezen a területen nagyon ritka a gyulladás, valójában csak egy párnapos duzzanat várható, ami fájdalommal nem jár, mindössze arról van szó, hogy ödémásabb ebben az átmeneti időszakban a kezelt terület” – foglalta össze Szabó doktor.

A lézeres feszesítésen, depigmentáláson és kisebbítésen túlmenően ugyancsak javítható a kisajkak – valamint akár a nagyajkak és a szeméremdomb – esztétikai megjelenése feltöltéssel. E célra használható hialuronsav vagy saját zsírszövet is, habár előbbi esetében hátrányt jelentenek magas költségek, illetve az, hogy a hialuronsav idővel felszívódik. Ezzel szemben a saját zsírszövet nemcsak költséghatékonyabb, hanem betöltött mennyiségének hozzávetőleg 60 százaléka tartósan meg is marad az érintett területen.

Meddig tart a gyógyulás?

Dr. Balogh Illés kifejtette, hogy a külső lézeres kezelés egy alig 10 perces műveletet jelent, amely során így is maradandó javulást lehet elérni a bőrfelület színében. A páciens eközben mindössze némi hőhatást érzékel, majd ezt követően – egyéni érzékenységtől függően – egy-két órán keresztül még enyhe diszkomfort jelentkezhet. Mivel a terület átmenetileg valamelyest érzékenyebb lehet a megszokottnál, a kezelést követő egy hétben nem javasolt szexuális kapcsolatot létesíteni. „A mély, belső hüvelyi kezelés valójában egy több alkalmat igényelő kezeléssorozatot jelent. Így, ha a felületi kezelést végezzük el először, a második-harmadik találkozásnál már szokták jelezni a páciensek, hogy látják a változást, miszerint sokkal rózsaszínűbb, üdébb, fiatalosabb lett a depigmentált terület színe” – árulta el a szakember.

A lézeres kisajak-kisebbítésről szólva dr. Szabó Szilárd elmondta, ilyen esetekben felszívódó varratokat szoktak alkalmazni, amelyeket mindazonáltal később el is távolítanak. Két-három héttel a sebgyógyulást követően már óvatosan visszavezethetők a páciens életébe a szexuális együttlétek, míg a teljes felépülés körülbelül hat hetet vesz igénybe.

Forrás: Házipatika.com