A természetes szülést követően előfordulhat, hogy a hüvely akár 30-40 százalékkal is tágabbá válik, amely nem csak rontja a szexuális együttlétek minőségét, de különböző betegségek kockázatát is jócskán megnöveli.Az életmódváltás, a medencefenék torna és a különböző orvosi segédeszközök használata mellett a lézeres kezeléssel azonban lehetőség nyílik hüvely “megfiatalítására”. Ez a fájdalommentes, nem műtéti beavatkozás a tágasság csökkentése mellett helyreállítja a hüvelyfal vitalitását, amely így a betegségekkel szemben is ellenállóbb lesz.

A tág hüvely tünetei

Tág hüvelyre akkor gyanakodhatunk, ha úszás vagy fürdés közben nagyobb mennyiségű víz, vagy egyes mozdulatok – például bizonyos tornagyakorlatok – során, a korábbinál észrevehetően több levegő áramlik a hüvelybe. Szintén jel lehet, ha gyakran fordulnak elő különböző hüvelyi fertőzések, illetve szexuális problémák jelentkeznek akár az érintett, akár partnere részéről.

A hüvelyfal kitágulása nem csak kellemetlen, de megnöveli a különböző betegségek és fertőzések kockázatát. Ilyen betegség például a méhsüllyedés és a húgyhólyagsérv, amelyek többek között akaratlan vizeletcsepegést (inkontinenciát), gyakori hólyaghurutot és fájdalmas szexuális aktust okozhatnak.

Életmódbeli változtatások

Enyhébb esetben a tünetek akár életmódváltással is jól kezelhetőek. Fontos a táplálkozási szokások megváltoztatása, amely ez esetben a székrekedés elkerülését és az optimális testsúly elérését célozza meg túlsúly esetén. Bár ehhez a rendszeres testmozgás is elkerülhetetlen, kerülni kell a nehéz súlyok emelését, valamint az intenzív futással vagy ugrálással járó sportokat. A krónikus köhögés szintén tovább ronthatja a helyzetet, ennek érdekében javasolt a dohányzás teljes elhagyása, valamint az egyéb kiváltó okok – pl. asztma, reflux – hatékony kezelése.

Medencefenék-torna és orvosi segédeszközök

A rendszeresen végzett medencefenék torna megelőzésképpen is hasznos, azonban ezt a pontosan végzett gyakorlatok és a megfelelő eredmény érdekében gyógytornász kontrolálásával ajánlott elsajátítani. Különböző orvosi segédeszközöket is segítségül hívhatunk. Ilyenek például az otthon használható terápiás hüvelyi súlyok, vagy az elektrostimulátor, amely a hüvelybe helyezve, bizonyos frekvencián használva összehúzódásra készteti az izmokat. Elérhetőek a hüvelysüllyedésre kifejlesztett pesszáriumok is, amelyek használatával eredetihez hasonló pozícióba lehet hozni a méhszájat és a hüvelyfalat.

 Lézeres hüvelyszűkítés

A lézeres hüvelyszűkítő kezelés egy metszés nélküli, fájdalommentes, nem sebészeti eljárás, amely az újonnan termelődő kollagén serkentésével növeli a hüvelyfal vastagságát, rugalmasságát, ami a hüvely szűkítését eredményezi. A beavatkozás során egy-egy pillanatra lézerfénnyel körkörösen felmelegítik a hüvely teljes hosszán található, hámszövet alatt elhelyezkedő kötőszöveti sejteket, amellyel új kötőszöveti sejtek keletkezését segítik elő.

A lézeres hüvelyszűkítés nem igényel műtéti előkészületet vagy utókezelést, nincs vágás, varrat, hámsérülés, illetve vérzés. A beavatkozás után a páciens azonnal folytathatja a mindennapi tevékenységét, nincs szükség fájdalomcsillapítóra, vagy antibiotikum kezelésre sem.

Már egyetlen beavatkozást követően – amely során a kisajkak pigmentáltsága is csökken – várhatóan 20-30 százalékkal lehet szűkebb a hüvely, és ez az eredmény újabb kezelésekkel még tovább fokozható. A lézeres kezelés eredményeképpen a hüvelyhám egészségesebb lesz, ellenállóbbá válik a különböző fertőzésekkel szemben, és nem utolsósorban a hüvelyfal vastagodása megtámasztja a húgyhólyagot, így preventív jelleggel megakadályozza a stressz inkontinencia kifejlődését, amely a megnyúlt, kitágult hüvelyfal gyakori velejárója.

Forrás: Házipatika.com